БНТКакви са очакваните по-строги мерки?- Да останат да работят само хранителните

...
БНТКакви са очакваните по-строги мерки?- Да останат да работят само хранителните
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем: Мерки и ограничения у нас заради ситуацията с коронавируса

БНТ
Какви са предстоящите по-строги ограничения?
- Да останат да работят  единствено питателните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователните сдружения.

Това изиска ръководителят на Националният действен щаб за битка с ковид ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Какви са разпоредбите, които са годни сега?
(според заповед на здравния министър Кирил Ананиев)

 

 

 

 

- Преустановяват се визитите в  увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и огромни търговски центрове вид МОЛ, като се изключи банковите и застрахователните офиси, питателните магазини и аптеките в тях.

- На заведения за хранене и заведенията за бързо обслужване  се позволяват доставки на адрес  при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.

- Всички търговски действия, неупоменати нагоре, не престават да действат по досегашния ред п ри строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.

Преустановяват се образователните занятия и всички извънкласни мероприятия  в учебните заведения, университетите и в другите обучителни институции и организации.

- Преустановяват се визитите на децата в  детските ясли и детските градини.

- Преустановяват се всякакви  групови форми на активност и работа с дец а и възпитаници.

- Преустановява се провеждането на всевъзможен вид  всеобщи мероприятия,  включително спортни, културно-развлекателни и научни ( кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали  и други).

- Всички р аботодатели според от спецификата и опциите на съответната трудова активност да вкарат отдалечена форма на работа  за чиновниците си. Когато това е невероятно, работодателите провеждат провеждането на засилени противоепидемични ограничения в работните пространства, в т. ч. филтър, стерилизация и проветряване, инструктаж за съблюдаване на персонална хигиена на личния състав и не позволяват чиновници или външни лица с прояви на остри заразни болести.

- Преустановяват се  плановите детски и женски съвещания, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации,  приема и провеждането на  планова оперативна активност , в това число присаждането на органи от живи и трупни донори, както и  свижданията  във всички лечебни заведения.

Заповедта на здравния министър, както и настояща информация за обстановката в страната, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.

 
Допълнителни ограничения, свързани със обстановката в страната:
- Министерство на вътрешните работи удължава до края на май  валидността на персоналните документи  с изминал период, като се изключи задграничните паспорти.

- До края на май се удължават  изтичащите решения на ТЕЛК и НЕЛК .

- До края на месец май се удължава и срокът за издаване на документите за  колите с газовите уредби.

 

 
Предприети ограничения и ограничавания поради COVID-19 в градовете отвън София:
- Някои от по-големите регионални градове вкараха свои ограничения на локално равнище за справяне със обстановката.  Обобщена информация за взетите ограничения в съответните градове.

 

 
Какво се трансформира по българските граници?
- Засилва се  контролът  по границата.

- Разширява се кръгът на лицата, които ще бъдат поставяни под домашна карантина. Причината е, че у нас към този момент са регистрирани и случаи на новия ковид при лица, завърнали се освен от страните с високо разпространяване на болестта, само че и  от Дания, Нидерландия, Франция и Австрия.

- Органите на граничния надзор ще спомагат на  жителите за попълването на анкетни карти при влизане в страната . Целта е да се избегне подаването на погрешна или нечетливо изписана информация, включително телефонни номера и адреси. Последното е належащо, с цел да бъдат улеснени чиновниците на вътрешното министерство и здравните управляващи, които имат ангажимент по търсене и определяне на контактни лица.

 

 
Може ли да пътуваме отвън граница?
От Външно министерство приканват българските граждани  да се въздържат от пътувания отвън или към България  освен при последна нужда, да анулират към този момент планувани пътувания и да съблюдават напътствията на институциите у нас и в чужбина.

Те могат да наблюдават ограниченията и рестриктивните мерки за напредване в 90 страни по света на уеб страницата на МВнР .

При нужда от подпомагане жителите могат да се свържат на денонощните телефони:  +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес [email protected]

- По главните сухопътни направления в посока България проблеми има или е невероятно прекосяването на сухопътните граници  от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния.  Ситуацията се трансформира всяка минута.

Австрия – Затворена е границата с Италия  и е въведена цялостна възбрана на влизане на пасажери от Италия. Официално няма затворени Граничен контролно-пропусквателен пункт на границата с Унгария, само че хората са връщани от границата по незнайни все още аргументи.

- Унгария  - По публични данни няма изцяло затворени граници. На словенско-унгарската граница са се образували километрични опашки.

- На границата с Италия Словения пуска пропуща кордони, само че процесът на прекосяване е доста муден и несугирен.

Сърбия  – Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да минават на територията на страната, в това число пренос. Тези страни допълват досегашния лист, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от обособени градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За директно преминаващи товарни коли от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е очакван кулоар.

Хърватия  - Режимът на работа на Граничен контролно-пропусквателен пункт е в тясна връзка с този на Сърбия – в случай че сръбските управляващи спрат да позволяват директно преминаващи пасажери от избрани страни, то и Хърватия автоматизирано стопира допускането им в страната.

- Република Северна Македония  - Взето е решение за затваряне на сухопътните Граничен контролно-пропусквателен пункт на Република Северна Македония като се изключи Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите жители (включително автобуси), само че не и за товарен трафик.

- Така се  затварят два Граничен контролно-пропусквателен пункт с България - при Петрич - Граничен контролно-пропусквателен пункт Златарево - Ново село, и при Благоевград - Граничен контролно-пропусквателен пункт Логодаж (Станке Лисичково- Делчево).

Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове Гюешево/Деве хълм.

Също по този начин краткотрайно се затваря летище „ Св. Апостол Павел “ в Охрид.

Албания  - От 00:00 часа на 15.03.2020 година Албания затвори за вход всички сухопътни Граничен контролно-пропусквателен пункт. Мярката не визира превоза на артикули. По данни на посолството ни в Тирана за всички жители, искащи да изоставен Албания, се изисква да се свържат с локалните полицейски управляващи за приемане на позволение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, като се изключи рейсове.

- Румъния  - Считано от 14 март 2020 година, 16 часа, за един месец бяха затворени Граничен контролно-пропусквателен пункт с 5 страни – България, Сърбия, Унгария, Украйна,Молдова: Граничен контролно-пропусквателен пункт с България: Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово. Граничен контролно-пропусквателен пункт със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).

Граничен контролно-пропусквателен пункт с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай. Граничен контролно-пропусквателен пункт с Украйна: Сигету Мармацией. Граничен контролно-пропусквателен пункт с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя. Министерството на външните работи тази заран направи преоценка и поправя равнищата на риск за редица страни.

Актуалните равнища на риск са: Ниво 5 - Китай, Иран Ниво 4 - Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство. Ниво 3 - Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

 

На телефон 112 можете да получите отговар на всички въпроси за въведените ограничавания поради ковид.

 

Допълнителни ограничения на столичната община вкара допълнитени ограничения поради обстановката с ковид.

Преустановяват се плановите поправки на ЧЕЗ и “Софийска вода ”, които биха довели до краткотрайно прекъсване на ток и вода за жителите на територията на Столична община. 

Целта е да осигурим условия за оставане по домовете, в това число и за работа от у дома, към която минават от ден на ден организации и компании, които имат тази опция.

Започналите планови поправки ще се приключват, с цел да се бъде обновено подаването на вода и ток в най-кратки периоди.

 
Какво е Социален патронаж?
Софийското общинско дружество " Социален патронаж " ще подкрепя възрастните хора, които живеят сами или имат болести, в обстановката на изключително състояние поради ковид.

По поръчка и със средства на възрастните хора чиновници на обществения патронаж ще им доставят медикаменти, хранителни артикули и артикули от първа нужда.

 

PETEL.BG приканва жителите към успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР